דף הבית » איבוד שיווי משקל אצל מבוגרים
איך עובדת מערכת שיווי משקל הגוף?
מערכת שיווי משקל שלנו מתבססת על 3 מערכות עיקריות:
כל המערכות המדווחות למוח שלנו בכל רגע נתון מה קורה לגוף שלנו יחסית לסביבה.
כאשר האדם מתחיל ליפול מערכות החושים שלו מזהות את השינויים: העיניים מדווחות שהרצפה מתקרבת במהירות, המערכת הוסטיבולרית מעבירה מידע על תאוצה של הראש והחיישנים בכפות הרגליים מזהים העברת משקל בכף הרגל. המוח קולט את המידע הזה, מנתח אותו ומפרש אותו כנפילה אשר מסכנת את גוף, הוא נותן פקודות לשרירים מיסויים להתכווץ – כדי לבצע תגובות שיווי משקל הגנתיות שאמורה למנוע את הנפילה.
פגישה בכל אחת המערכות האלו יכולה לפגוע ביעילות של תגובת ההגנה שלנו. למשל, אם ראייה שלי לא טובה, אני לא אזהה בזמן את מכשול שבדרך, אם איבוד מידע במוח איטי מידי אני לא אספיק להוציא לפועל את הפקודה לשרירים לעשות את תנועת ההגנה. אפילו אם כל זה עבד אבל השרירים שלי חלשים או הברך שלי לא מתיישרת – לא אצליח לעשות את התנועות הנחוצה ביעילות.
באופן טבעי במהלך תהליך הזדקנות מערכות הגוף השונות שלנו עוברות שינויים. העור שלנו לא נראה כמו פעם, אנחנו פחות גמישים ולא זריזים כפי היינו רגילים בשנות העשרים וארבעים לחיינו, לפעמים קשה לנו לעשות כמה דברים במקביל ועוד.
השיניים הללו מורגשים גם בכל המערכות הקשורות לשמירה על שיווי משקל, לכן ככל שאנחנו עולים בגיל הסיכון לנפילות עולה .
איבוד שיווי משקל אצל מבוגרים ,כל בן אדם שלישי מעל גיל 65 נופל פעם בשנה. מעל גיל 75 כל אדם נופל כ-3 נפילות בשנה.
אנשים מבוגרים שסובלים ממחלות רקע מסוימות לוקחים הרבה סוגים של תרופות נמצאים בסיכון אף יותר גבוה. למשל, הסיכון של חולי פרקינסון לנפילות גבוה פי ארבע מאוכלוסייה מבוגרת רגילה.
אחת הסיבות היא ירידה בצפיפות העצם שמתרחשת עם הגיל אשר גורמת לעצמות להיות יותר שבריריות. כל נפילה היא פוטנציאל לשבר. בנוסף נפילות ואי יציבות בהליכה יכולים לגרום לפגיעות ראש, קרעים בגידים, פריקות מפרקים ועוד.
כל אלו מביאים איתם כאב, סבל, מוגבלות ואיבוד העצמאות. לפעמים נדרשים טיפולים רבים ותהליך שיקום ארוך, עזרה בפעילויות היומיומיות, התאמת סביבה של הבית. לצערנו לפעמים לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור. פחד מנפילה גורם לאנשים פחות לצאת מהבית, זה הופך אותם לפחות פעילים בודדים וזה מחליש אותם עוד יותר. יש קשר הדוק בין פחד מנפילות והסיכון לנפילות.
אחד הדברים שעוזרים מאוד למנוע נפילות בגיל מבוגר הוא פעילות גופנית. פעילות זו עוזרת בשמירה ושיפור בכוח שרירים, שיווי משקל ותפקוד היומיומי.
כדי לשפר את שיווי משקל אנחנו חייבים לאתגר אותו על ידי תרגילים מיוחדים שחשוב לבצע על בסיס יומיומי.
כולנו יודעים כמה חשוב לעשות פעילות גופנית, אלפי מחקרים נעשו בנושא הוכיחו את התרומה המשמעותית של אורך חיים פעיל לבריאות שלנו. למרות זאת רק אחוז קטן מאוכלוסייה המבוגרת מגיע למינון הרצוי.
על מנת שאנשים ירצו להמשיך להתמיד ולהתאמן, הפעילות חייבת להיות מהנה.
רקדנים נדרשים לתזמן את התנועה שלהם לקצב המוזיקה, תנועה של בן הזוג והקבוצה – זה דורש קשב רב ומשפר את היכולות הקוגניטיביות , רקדנים לומדים לזכור לשלוף רצפי תנועה חדשים ומורכבים וזה מעודד יצירת קשרים חדשים ושומר על בריאות המוח.
תוכנית "רוקדים את החיים" משלבת את עקרונות טיפול פיזיותרפיה עם ריקודים סלונים, היא מותאמת במיוחד לאנשים עם בעיות שיווי משקל וקושי בהליכה . בעזרת הריקוד אנחנו משפרים את שיווי משקל ותפקוד היומיומי שלנו בצורה מהנה עם הרבה חברים לדרך ומוזיקה טובה.
ניתן לקבל פרטים נוספים על הפעילות בטלפון 0547690467 או במייל dance4life.rityul@gmail.com. נשמח לעזור לכם לבחור את הדרך הכי הנוחה עבורכם לרקוד ולתרגל ביחד איתנו.
אנחנו מזמינות אותכם להצטרף להקהילת הרקדנים שלנו. ריקוד זאת דרך נהדרת לשמור על התפקוד ולשפר את שיווי המשקל, השאירו פרטים בטבלה מטה ונציגים מטעמינו יחזרו אליכם בהקדם.
האתר נועד לתת מידע בנוגע לתרומתו של המחול השיקומי בשמירה על תפקוד היומיומי בקרב אנשים מבוגרים. כל התוכן באתר נכתב על ידי יוצרות התוכנית ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי שלהן. תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות ל"רוקדים את החיים " מחול שיקומי ופיזיותרפיה,יוליה גמרמן וריטה בינדר אלימלך. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב מ"רוקדים את החיים" וללא קישור לאתר זה.
© כל הזכויות שמורות לרוקדים את החיים
Produced by Webzilla