טיפולים חדשים בפרקינסון

כאשר מגיעים לגילאים מתקדמים, סובלים מרבית האנשים מבעיות בריאותיות כאלו ואחרות. במקרים מסוימים מדובר במחלות מאובחנות, דוגמת, פרקינסון או מחלות נוירולוגיות אחרות ובמקרים אחרים מדובר בהידרדרות גופנית כללית. 

שיטות טיפול מתקדמות שונות מאפשרות להתמודד בצורה טובה ומוצלחת יותר עם האתגרים הבריאותיים של הגיל השלישי, ביניהן גם שיטות לא סטנדרטיות או מוכרות במיוחד בקרב הציבור הרחב, דוגמת מחול שיקומי  המשולב בפיזיותרפיה. תוכנית "רוקדים את החיים" מתמחים בשילוב של ריקודים סלונים ועקרונות טיפול פיזיותרפיה  אשר מהווה בתור טיפול חדש ואפקטיבי בפרקינסון והתופעות הנלוות למחלה.

טיפול בפרקינסון באמצעות טיפול בריקוד

תוכנית "רוקדים את החיים" מתמחה בתחום יחסית חדש ופורץ דרך בארץ ובעולם,פרקינסון טיפול טבעי 90 תחום המשלב בין פיזיותרפיה לבין פעילות פנאי המהווה תחביב עבור רבים ורבות, מייצרת הנאה וקשרים חברתיים ומסייעת להניע את הגוף בצורה מיטבית. 

התחום של טיפול בריקוד  זוכה ליותר ויותר עניין ואהדה בשנים האחרונות, כאשר אנשים רבים מגלים את התועלות המשמעותיות של ריקוד בצורה מונחית ומודרכת, במיוחד ככלי לטיפול ושיפור מצב הגוף והנפש גם יחד.

למעשה, טיפול בריקוד משמש ככלי אפקטיבי בהתמודדות של בני הגיל השלישי עם מגוון רחב של בעיות בריאותיות שונות – איבוד שיווי משקל אצל מבוגרים , שיפור יכולות קוגניטיביות , נוירו שיקום , שיקום אחרי אירוע מוחי , אי יציבות בהליכה , נפילות בגיל מבוגר  או מחלות נוירולוגית כגון פרקינסון .

הריקוד מתאים במיוחד לאנשים המתמודדים עם מחלת הפרקינסון, ראשית, הריקוד עשיר בגירויים תחושתיים חיצוניים, אשר עוזרים לעקוף את האזור במוח אשר נפגע במחלת הפרקינסון ומוציא את התנועה מאזורים אחרים אשר לא נפגעו. אחד הגירויים העוצמתיים ביותר הוא הקצב  של המוזיקה. במוח האנושי יש קשר הדוק בין קצב לתנועה. המוזיקה עוזרת להתמודד עם איטיות האופיינית לסובלים ממחלת הפרקינסון, היא יכולה גם להיות כלי יעיל להתמודדות עם מצבי קיפאון וקושי להתחיל תנועה. חשוב לציין שאפילו הקשבה פסיבית למוסיקה נעימה מעוררת יצירת הורמון – דופמין שמחסורו גורם למחלת הפרקינסון.

גירוי נוסף הקשור למערכת הראיה: צפיה במורה או בבן הזוג מפעילה את התנועה דרך תאי עצב מיוחדים הנקראים נויטרוני המראה (Mirror neurons)  אשר לא נפגעים בפרקינסון. גם המגע וההובלה של בן\ת זוג נותנת גירוי תחושתי חשוב, עוזרת להבין את כיווני התנועה וגם לעזור במבחינה בטיחותית. 

בנוסף הריקוד מלמד אותנו אסטרטגיות תנועה מאוד נחוצות להתמודדות עם פרקינסון ובעיות שיווי משקל כגון: תרגול הליכה לאחור, תרגול פניות וסיבובים, שיפור תבנית הליכה. הריקוד מלמד אותנו איך לעשות כל האלו בשליטה, בצורה חלקה ובטיחותית ועל ידי כך להוריד את הסיכון לנפילות.

רוקדים את החיים, טיפול בריקוד, פרקינסון טיפול חדשני

תוכנית הכוללת מפגשי ריקוד בהדרכה מקצועית ובליווי פיזיותרפיסטית צמודה

התחום של טיפול בריקוד, בפרט באופן המקצועי בו הוא מועבר ב "רוקדים את החיים", כולל התייחסות טיפולית שיטתית ומושכלת לשילוב בין מחול וריקודים סלוניים לבין שיקום והתמודדות עם בעיות נוירולוגיות דוגמת פרקינסון ובעיות בריאותיות באופן כללי. תכנית זו כוללת מספר מפגשים מדי שבוע, במסגרתם רוקדים באופן מודרך ומונחה במטרה להניע את הגוף בצורות נכונות ומיטיבות, וגם כמובן ליצור אינטראקציות חברתיות אשר מסייעות לשיפור יכולות קוגניטיביות ולשיפור כללי ומתמיד במצב הגופני והנפשי כאחד – שילוב הכרחי לצורך התמודדות טובה עם מחלה כמו פרקינסון.

התוכנית מלווה כולה על ידי אנשי מקצוע משני התחומים הרלוונטיים – מחול וריקוד מצד אחד, ופיזיותרפיה מצד שני. במפגשים נוכחת פיזיותרפיסטית מקצועית אשר מלווה ועוקבת אחרי המצב התפקודי, כך שמדובר ב"תכנית עבודה" טיפולית לכל דבר ועניין – כזו בה מנחים את המשתתפים/ות, עוקבים אחר ההתקדמות הפרטנית של כל אחת ואחד, מזהים קשיים ספציפיים, בונים תוכנית אימונים בהתאם ומבצעים מדי שבוע את השינויים וההתאמות הנדרשים על מנת לקבל תוצאות טובות יותר ולהפוך את התהליך לאפקטיבי.

טיפול בתנועה למבוגרים כטיפול הוליסטי המתייחס אל המכלול

כדי שהריקוד יהיה מדויק, סוחף ומרגש, אנחנו זקוקים למוזיקה המתאימה, ולצלילים שילוו את התנועה. במובן זה יש למוזיקה כוח רב, שכן

חשוב להבין שמחלת הפרקינסון פוגעת לא רק בתפקוד הפיזי אלא גם בתחום אחרים כמו:

  • קוגניציה – זיכרון וקשב, מהירות תגובה, למידה ועוד.
  • תפקוד של מערכת העצבים –  אוטונומית אשר אחראית על שליטה על איבריים פנימיים.\
  • תקשורת – עוצמת הקול ודיקציה, הבעות פנים. 
  • תפקוד חברתי/רגשי – והמצב הרגשי, דימוי עצמי ועוד.

 

ריקוד מהווה פעילות פיזית וקוגניטיבית בעת ובעונה אחת בסביבה אשירה הכוללת את הקשר החברתי לצד גירויים תחושתיים – כל אלו תורמים בפלסטיות של המוח.

חשוב להבין שמחלת הפרקינסון פוגעת לא רק בתפקוד הפיזי אלא גם בתחום אחרים כמו:

  • קוגניציה – זיכרון וקשב, מהירות תגובה, למידה ועוד.
  • תפקוד של מערכת העצבים –  אוטונומית אשר אחראית על שליטה על איבריים פנימיים.\
  • תקשורת – עוצמת הקול ודיקציה, הבעות פנים. 
  • תפקוד חברתי/רגשי – והמצב הרגשי, דימוי עצמי ועוד.

 

ריקוד מהווה פעילות פיזית וקוגניטיבית בעת ובעונה אחת בסביבה אשירה הכוללת את הקשר החברתי לצד גירויים תחושתיים – כל אלו תורמים בפלסטיות של המוח.

 ניתן בהחלט לומר כי שיטות כמו טיפול בריקוד מהוות גישה הוליסטית מתבקשת ונדרשת לבעיות הבריאותיות השונות המאפיינות לרוב את הזקנה. תחום כמו ריקוד טיפולי מתבונן באדם כיחידה מורכבת של גוף ונפש גם יחד, ומציע דרך לעבודה אשר לא רק שתיטיב עם הגוף, אלא גם תשפר את המצב הנפשי והחברתי, וכך תסייע לבנות נדבך נוסף בהתמודדות המורכבת של אותו אדם עם האתגרים הרפואיים. במיוחד בהתמודדות עם מחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון, יצירת סביבת טיפול טבעית  ועבודה נעימה, מהנה ומזמינה היא בעלת חשיבות עליונה, ומהווה דרך מרכזית ליצירת מוטיבציה בקרב הסובלים מהמחלה.

 

התוצאות מדברות בעד עצמן – המשתתפים בתוכנית זו בארץ מעידים כי הם רואים ומרגישים שיפור ניכר במצבם, כבר לאחר מספר חודשים ספורים של מפגשי ריקודים סלוניים, פעמיים מדי שבוע. חלק גדול מהמשתתפים בפעילות סובלים מפרקינסון, גם הם מעידים על שיפור מורגש ומשמעותי במצבם. מחול מהווה דרך נפלאה להתאמן על יכולות כמו שיווי משקל, יציבה נכונה, גמישות, סיבולת לב ריאה ואף תהליכי חשיבה וזיכרון. כשכל זה נעשה במסגרת של פעילות מהנה, תהליך הטיפול כולו מקבל פן חיובי ונעים, אשר מסייע כאמור להתקדמות יעילה ומהירה יחסית.

במידה וגם אתם או אדם קרוב אליכם סובלים מבעיות בריאותיות של גילאים מתקדמים, בפרט פרקינסון ובעיות נוירולוגיות שונות אך גם בעיות בשיווי המשקל, ירידה בתפקוד הקוגניטיבי וכד', מומלץ בחום לתת צ'אנס לטיפול בריקוד, בפרט לתכנית ריקודים סלוניים במסגרת תוכנית "רוקדים את החיים"אתם מוזמנים בחום ליצור עימנו קשר טלפוני בטלפון מספר 054-7690467 לקבלת מידע ופרטים נוספים ולתיאום מפגש ניסיון, ניתן גם להשאיר גם פרטים בטבלה מטה ונציגים מטעינו יחזרו אליכם בהקדם.

רוקדים את החיים, נוירו שיקום לגיל השלישי
שתפו את העמוד
רוקדים את החיים, נוירו שיקום לגיל השלישי
עמודים נוספים
דילוג לתוכן