פיזיותרפיה לחולי פרקינסון

כיצד פיזיותרפיה מסייעת לחולי פרקינסון? ראשית, הבה נביט בדיוקנה של מחלת הפרקינסון מחלת פרקינסון נגרמת עקב מחסור במוליך העצבי דופמין. המחלה באה לידי ביטוי בניוון המערכת העצבית, והחמרה עלולה לגרום לקשיים בתנועה תפקודים נוספים, כגון: איטיות וכובד בתנועה, רעד בגפיים והלסת, נוקשות בתנועה וטווחי תנועה מצומצמים, קשיי שינה, הפרעות ביציבה , איבוד שיווי המשקל , לרבות מעידות ונפילות , קשיים במערכות הנשימה, הבליעה והדיבור, הפרעות קוגניטיביות , קשיי זיכרון  ועוד.
בבסיס הטיפול הפיזיותרפי עומד האבחון האישי להערכת מצבו האינדיבידואלי של כל מטופל, אשר מאפשר למטפל להתאים עבורו באופן מדויק וקשוב את תכנית התרגול הנכונה ביותר – בהתאם ליכולותיו הפיזיות, מצבו הבריאותי, הרקע הרפואי שלו, תנאי הסביבה הנוכחיים וכו'. 

לאחר האבחון יכול הפיזיותרפיסט לבנות תכנים טיפוליים ייחודיים להם זקוק המטופל לשיפור איכות חייו ושיקומו עד לתפקוד המלא, ככל שניתן. הטיפול הפיזיותרפי עובד על כלל מערכות הגוף באופן מסונכרן וקשוב.

שיטות לטיפול במחלת הפרקינסון

מאחר ותרגילי פיזיותרפיה לחולי פרקינסון  הינם טיפולים אקטיביים, באמצעות תרגול יומיומי קבוע וממוקד – וכמובן ככל שההתמדה בתרגול גבוהה יותר, כך התוצאות טובות יותר – רוכש המטופל מיומנויות להתמודדות עצמאית עם הקשיים והאתגרים הניצבים בפניו, לרבות תפקודו בשגרת היומיום, המשך קיום חיי חברה ומשפחה סדירים, הנאה מפעילויות הפנאי, התרבות והתחביבים המהווים חלק נכבד ומשמעותי בחייו.
בין שיטות הטיפול הטבעיות בפרקינסון , תרגילי תנועה, גמישות, שיווי משקל, יציבה, התנגדות וכוח. ניתן לבצע תרגילים עם וללא אביזרי עזר – בהתאם למצבו האישי ולצרכיו של כל מטופל. כמו כן, טיפול פיזיותרפיה יכול לטפל בכאבים, בעיות פרקים ובעיות אורטופדיות אחרות.
שהטיפול התרופתי הניתן בדרך כלל לטיפול בפרקינסון מסוגל להקל על התסמינים בלבד, אך אין באפשרותו לטפל בשורש הבעיה. כמו כן, התרופות אינן מחזקות את הגוף על מנת שיוכל למנוע החמרת המחלה בעתיד או הופעתן של מחלות אחרות בעקבותיה. יתרה מכך, לתרופות לרוב תופעות לוואי משלהן והן עשויות  ליצור תלות בהן לכל ימי חייו של המטופל, כאשר הכמות היומית של הכדורים רק עולה עם הזמן. תרגילי הפיזיותרפיה מסייעים לגוף לתחזוקה עצמית באופן שמיטיב עם הגוף, ללא תופעות לוואי משמעותיות, ללא כימיקלים וללא תהליכים פולשניים ומעיקים. באמצעות התרגול הופך הגוף חזק, חסון ובריא יותר – ומתוך כך פחות תלוי בעזרים חיצוניים.

רוקדים את החיים , יוליה גמרמן, פיזיותרפיה לחולי פרקינסון

כיצד תנועה משפיעה על איכות חייהם של חולי פרקינסון

מהם יתרונותיה של הפעילות הגופנית לבריאותנו, ומה אומרים על כך המחקרים?

פעילות גופנית – היא דרך חיים. היא צורך של ממש, עבור כל מערכות הגוף, על מנת להגביר חיוניותו ולמנוע ניוונו. אנו זקוקים לפעילות גופנית קבועה וסדירה בכדי להזרים דם ולהניע את פעילותן של המערכות השונות על מנת להביא את האדם לתפקוד המקסימלי באופן המיטיב עמו ביותר – פיזית, רגשית וקוגניטיבית. תנועה היא הריפוי עצמו!

ומה אומר על כך המדע? מחקרים רבים מראים כי לפעילות הגופנית חלק נכבד בריפוי ומניעה של כ-40 מחלות שונות. אימון גופני סדיר ונכון משפר את סיבולת לב-ריאה ואת חוזק, טונוס וגמישות השרירים. מה שמפחית את הסיכון לחלות במחלות לב, במחלות שונות הקשורות למערכת הלב והדם.
במחקר שנערך ע"י Rafferty בשנת 2018, נבדק כיצד תנועה משפיעה על איכות החיים לצרכיו. במחקר השתתפו כ-3,000 חולי פרקינסון – אשר נחלקו לשתי קבוצות – כאלה שמתאמנים באופן קבוע וכאלה שאינם מקפידים על פעילות גופנית סדירה ומאוזנת.  

במחקר נמצא כי בקרב אלו המתעמלים מעל לשעתיים וחצי בשבוע באופן קבוע חלה ירידה איטית יותר ביכולת הניידות, החשיבה והתקשורת, לעומת אלו שאינם מתעמלים או שמתאמנים פחות.
כמו כן, מערכת שלד/שריר חזקה ויציבה מהווה מגן מס' אחת בפני נפילות, שברים ופציעות שונות. ואף אם קרה והאדם נפצע – ההתאוששות מהפציעה תהיה קלה הרבה יותר עבור אדם שרגיל לפעילות גופנית קבועה מאשר לאדם שתנועה אינה שזורה בשגרת חייו.
מערכת שלד יציבה, אלסטיות השרירים וחוזקם משמשים כמעין "מחסן אנרגיה" הנטען מעצמו, בו ניתן להיעזר כאשר אנו זקוקים לכוחות ונדרשים להתמודד עם אתגרי החיים. 

ואם בהורמון הדופמין עסקינן – הרי ידוע לכל כי תנועה, בייחוד כזו המיטיבה עם הגוף ומשמחת את הנשמה, היא אחת הדרכים הטבעיות לייצור הדופמין במוח.
ואם התנועה נעשית לצלילי מוסיקה – על אחת כמה וכמה!

הידעתם

  • פעילות גופנית סדירה מפחיתה את כל גורמי הסיכון לתמותה
  • מאריכה את תוחלת החיים
  • מגבירה את תחושת הבטחון העצמי, החיוניות ואת שמחת החיים שלנו 
  • משפרת את יכולתנו לתפקד באופן עצמאי 
  • מעלה משמעותית את איכות חיינו
  • מעניקה לנו מראה צעיר ורענן לאורך שנים
  • מחדדת את חושינו, את חשיבתנו ואת מהירות התגובה שלנו – ועוד ועוד ועוד…..

 

האם מכירים אתם תרופה כלשהי שביכולתה להעניק לנו את כל אלה?

ודאי שלא! ולבטח גם לא תמצא אחת כזו לעולם. לא ניתן להפיק תרופה חיצונית שניתן יהיה להמיר בה את הפעילות הגופנית על כל מעלותיה. כי אין חכם כבורא הגוף והתנועה. כבורא האדם והטבע – וכל מה שנפלא והרמוני ביניהם.

כעת ברור לכל כי תרגול אקטיבי של פעילות גופנית סדירה ומבוקרת ע"י פיזיותרפיסט מוסמך, הינו בעל חשיבות רבה למתמודדים עם מחלת הפרקינסון . לפעילות הגופנית השפעה ישירה על רמת העצמאות בתפקוד היומיומי, אשר הינה מטרה בפני עצמה ולה תפקיד ניכר בריפוי המטופל ובמניעת החמרת מחלתו בעתיד. 

מוסיקה ותנועה - טיפולי פיזיותרפיה לחולי פרקינסון

למוסיקה תפקיד חשוב בהתמודדות עם מחלת הפרקינסון  – ההקשבה למוסיקה מסייעת בייצור הורמון הדופמין במוח מעוררת את המוח לדמיון ויצירתיות, פועלת באופן נרחב על אזורי מוח רבים בו זמנית ואף בעלת המסוגלות לשקם ולהחיות אזורים שנפגעו והתנוונו בשל מחלה עצבית כלשהיא, לרבות פרקינסון, שבץ מוחי או אירוע לבבי. זאת ע"י הנעת אזורי המוח השונים שתפקודם לא נפגע מפצים על האזורים הפגועים ומדרבנים גם אותם לפעילות.
ניתן לדמות את המצב לאדם מגמגם, שאינו מצליח להוציא מפיו משפט אחד ללא קטיעת המילים, אך מסוגל לשיר שירים ארוכים באופן נפלא ללא כל הפרעה.
כך גם בעניין פרקינסון, קצב המוסיקה – מהווה תמריץ חיצוני המעודד את האדם לבצע תנועות חלקות בטווחי תנועה גדולים יותר באחידות ובזרימה. מה שמסייע מאוד למתמודדים עם תחושת הכובד, איטיות ונוקשות בתנועה ואף עם תחושת קיפאון אשר כה אופייניים למחלת הפרקינסון.
לא נתעלם לחלוטין מיתרונותיו של הטיפול התרופתי שתפקידו גם כן להעלות את רמות הדופמין במוח, אך תרופות לעולם לא תוכלנה לאמן את המטופל לחוזק וגמישות, או ללמד אותו כיצד לאזן את שיווי המשקל שלו. כך לגבי שיפור היציבה, מיומנויות ההליכה, הזריזות, הקואורדינציה ועוד.
על מנת לעורר שינוי משמעותי לאורך זמן יש לעבוד עם הגוף, באופן אקטיבי.
למשל, אם ברצונינו לחזק את השרירים, עלינו לתרגל תרגילי כח והתנגדות מדי יום ברמת הקושי המתאימה.

תוכנית "רוקדים את החיים" הוקמה בהתאמה מיוחדת עבור אנשים המתמודדים עם מחלת הפרקינסון . מטרתנו היא להנגיש את הריקוד לאנשים החווים קושי בתנועה.
כל הכוריאוגרפיה של תרגילי הריקוד שיצרנו נבנתה מתוך היכרות עם המחלה ועל מנת להתמודד עם אתגרי המחלה. התרגילים נועדו לחזק מערכות רבות בקרב חולי פרקינסון, מערכות הנוטות להיחלש וכל תרגיל עובד על מערכת מסוימת. למשל: שיווי המשקל, מיומנויות ההליכה, יציבה נכונה, תנועה במרחב ועוד. לקבלת מידע נוסף על פיזיותרפיה לחולי פרקינסון ועל תוכנית "רוקדים את החיים", אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר עוד היום בטלפון מספר: 054-7690467 או להשאיר פרטים בטבלה מטה ונציג יחזור אליכם בהקדם.

רוקדים את החיים, נוירו שיקום לגיל השלישי
שתפו את העמוד
רוקדים את החיים, נוירו שיקום לגיל השלישי
עמודים נוספים
דילוג לתוכן