תרגילי פיזיותרפיה לחולי פרקינסון

במהות הטיפול הפיזיותרפי, ריפוי בתנועה  וטיפול בריקוד  לחולי פרקינסון, בתוכנית "רוקדים את החיים", ניצבת התפיסה כי יש לראות כל מטופל כאינדיבידואל, בעל צרכים ויכולות ייחודיים משלו. אנו משקיעות חשיבות רבה להתאמת טכניקת תרגול פיזיותרפי בהתאמה אישית. על כן, בתחילת כל סדרת טיפולים יש לקבוע מהם סוגי התרגילים, מהי כמות הפעמים השבועית שיש לתרגל? ומהי רמת הקושי של האימון? זאת, במטרה להגיע לתוצאות טובות.

תוכנית תרגול שבועית לחולי פרקינסון

בתכנית התרגול השבועית לחולי פרקינסון יש לכלול את שלושת סוגי התרגול הבאים:

  • אימון אירובי – הפעילות האירובית תורמת להפרשת חלבוני ה-Neurotrophic factors, הנדרשים להיווצרות, התפתחות והבשלת תאי עצב (נוירונים). תאי עצב אלו, מעודדים היווצרות כלי דם חדשים וקשרים סינפטיים חדשים במח, הם אף מסייעים בתיקון נזקים אשר נגרמו למערכת העצבית לאורך השנים. בכך תורמים לפלסטיות המוחית,חשיבותה רבה, ברכישת כישורים לגמישות המחשבה, הבאה לידי ביטוי בהסתגלות למצבים חדשים בחיים, בדמיון ובחשיבה יצירתית, במיומנויות הקוגניציה, כישורי למידה, יכולות הביטוי והזיכרון וכו'. מדובר בפעילות גופנית נמרצת המעלה את קצב הדופק. כגון הליכה, ריצה, ריקוד, רכיבה על אופניים, שחיה, משחק כדורסל ועוד. 

מומלץ לתרגל לפחות 30 דקות ברצף, ברמת קושי בינונית, 5 פעמים בשבוע או 20 דקות, ברמת קושי גבוהה, 3 פעמים בשבוע.

איך נדע שאנו מתרגלים ברמת הקושי הנכונה עבורנו? יש להגיע לתחושת מאמץ ואתגר, אך לא למאמץ יתר. למשל, אם אתם חווים קושי מסוים בעת התרגול ומתחילים להתנשף, אך עדיין מסוגלים לאמר משפט אחד ללא עצירה – אתם בקצב הנכון. אם אתם לא מסוגלים לאמר יותר ממילה – שתיים תוך כדי תנועה – רמת התרגול בה בחרתם הנה גבוהה מדי עבורכם. בניגוד לכך, אם אתם מסוגלים לשיר תוך כדי התרגול, סביר להניח שיש להעלות את רמת הקושי.

 

  • אימוני כוח – תרגילי כח מיועדים לחיזוק השרירים באמצעות התנגדות כוח הכבידה. לרוב התרגילים כוללים אביזרי עזר, כגון: משקולות, קפיצים או גומיות. מטרת התרגילים היא להאט את תהליך החלשות, דלדול וניוון השרירים. הליך אופייני לחולי פרקינסון בגיל מתקדם. השרירים שנוטים להיחלש בעקבות מחלת פרקינסון הם, מיישרי הצוואר, זוקפי הגב, מקרבי השכמות, מיישרי הירך והברך וכופפי הקרסול.

מומלץ לתרגל תרגילי כוח 3 פעמים בשבוע, בכל אימון יש לכלול 2-4 סטים של 8-12 חזרות ו-6 תרגילים המיועדים לקבוצות השרירים הגדולים.

 

  • תרגילים לשיפור מיומנויות פיזיולוגיות בהתאמה אישית – מחלת פרקינסון משפיעה באופן שונה על כל חולה. לכן בעת מתן טיפול פיזיותרפי, יש להקדיש לכל מטופל תשומת לב ראויה על מנת לאבחן את מצבו ולהתאים לו תרגול שישפר את תפקודו באופן משמעותי. כגון: שיפור שיווי משקל, עבודה על גמישות, שיפור קואורדינציה, שיפור היציבה , הגדלת טווח תנועה ומיומנויות הליכה נכונה. קיים מגוון רחב של פעילויות העובדות על מערכת שיווי המשקל, הגמישות והקואורדינציה. כגון: פילאטיס, יוגה, טאי צ'י, צ'יקונג, ריקוד, הידרותרפיה, פינג פונג, תיפוף ועוד רבים.

על מנת לבחור את הפעילות המתאימה ביותר לצרכיכם האישיים של המטופל, יש להבין תחילה באילו מערכות כל אחת מהן מתמקדת. למשל, תרגול בשכיבה יכול לשפר את טווחי התנועה ולחזק שרירים המסייעים לנו במעבר משכיבה לקימה, אך לא בהכרח ישפר את שיווי המשקל וההליכה – לכך מתאימים, דווקא, תרגילים בעמידה.

על מנת לשמור על יציבה בריאה וטווחי תנועה מלאים מומלץ לבצע מתיחות ותרגילי גמישות על בסיס יומיומי. על כל אימון לכלול 3 תרגילי מתיחות שונים, כל מתיחה יש לבצע 4 פעמים במשך 30 שניות. תרגילים לשיווי המשקל מומלץ לבצע לפחות 3 פעמים בשבוע למשך 10 דק'.

טיפול בריקוד - רוקדים את החיים

תוכנית "רוקדים את החיים" מציעה טיפול טבעי במחלת הפרקינסון .
אימון והתמדה בתרגילי פיזיותרפיה לחולי פרקינסון , תורמים לחיזוק השרירים והשלד, מסייעים לפיצול קשב וריכוז, משפרים קואורדינציה, משפרים יכולות קוגניטיביות , משפרים מוטוריקה- לרבות מוטוריקה עדינה ומורכבת – מה שמשפר הן את היכולות הפיזיות והן את היכולות הקוגניטיביות.

נשמח לשוחח עמכם ולפגוש אתכם לשיעור היכרות, ללא עלות, בואו לרקוד עמנו ותגלו בעצמכם כוחות חדשים, להתחזק ולצמוח. בתוכנית "רוקדים את החיים" תפגשו חברים ותאספו חוויות חדשות. לתיאום שיעור היכרות, צרו עמנו קשר בטלפון מספר: 054-7690467 או כתבו לנו דוא"ל: dance4life.rityul@gmail.com, ניתן גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם. מצפות לראותכם רוקדים וממריאים עמנו!

רוקדים את החיים, נוירו שיקום לגיל השלישי
שתפו את העמוד
רוקדים את החיים, נוירו שיקום לגיל השלישי
עמודים נוספים
דילוג לתוכן